BTW verlegd naar de medecontractant... Hoe werkt dat?

03/10/2019 door Dirk Vranckaert

Bij het bepalen of en wanneer je BTW moet verlegd worden naar de medecontractant is het belangrijk om een aantal zaken te weten en in acht te nemen. Ook is het belangrijk om te weten dat wanneer je Factsys goed configureert je hier weinig of geen werk aan hebt!

De eerste regel die altijd geldig is dat de transactie/verkoop moet gebeuren tussen twee BTW plichtige partijën. U bent BTW plichtig want u heeft een BTW nummer, maar uw klant moet dit ook hebben. Heeft uw klant geen BTW nummer dan mag u geen gebruik maken van de verlegde BTW en moet u dus 6, 12 of 21% BTW aanrekenen! Uiteraard geldt ook dat beide BTW nummers (van u als leverancier en van uw klant) natuurlijk op de factuur moeten vermeld staan!

Maar wat indien uw klant u een vals BTW nummer doorgeeft? In de praktijk zou u de BTW kunnen verleggen als leverancier en zou u ten laste kunnen gelegd worden dat u deelnam aan fraude opgezet door uw klant. U zou kunnen gesanctioneerd worden door de BTW in de plaats van uw klant te moeten betalen. Dat wilt u natuurlijk ten allen tijde vermijden. Beter nog, met Factsys zal u dit zelfs nooit overkomen aangezien Factsys bij het aanmaken van een klant het BTW nummer steeds eerst zal valideren bij VIES, de europese BTW-nummer validatie instantie waarbij alle EU lidstaten aangesloten zijn.

Verlegde BTW tussen Belgische bedrijven

Indien de verkoop plaats heeft in België dan moet het werken betreffen in onroerende staat.

Onder werk in onroerende staat wordt begrepen: “het bouwen, verbouwen, afwerken, inrichten, herstellen, onderhouden, reinigen en afbreken, geheel of ten dele, van een uit zijn aard onroerend goed, en de handeling die erin bestaat een roerend goed te leveren en het meteen op zodanige wijze aan te brengen aan een onroerend goed dat het onroerend uit zijn aard wordt”.

Het onroerende goed waaraan de werken worden uitgevoerd moeten hetzij gedeeltelijk hetzijn volledige gebruikt worden voor de professionele activiteit van de klant!

Nog geen klant? Registreer dan vandaag nog!
En geniet van 30 dagen gratis proefperiode!

Nu registreren

Verlegde BTW op intracommunautaire verkopen

Indien je handel voert binnen Europa geld dat jij als leverancier de BTW kan verleggen naar de medecontractant indien jouw Europese klant een intracommunicatair BTW nummer heeft (zoals reeds aangehaald hierboven). Indien het goederen betreft dan moeten de goederen ook het landsgebied hebben verlaten. Soms wordt hierop nogal streng toegekeken en wij adviseren dan ook om alle mogelijk documenten (email communciatie met de klant, track & trace nummers,...) die kunnen aantonen dat de desbetreffende goederen het landsgebied verlaten hebben!

Wat met uw facturen?

Van zodra u de BTW naar de medecontractant verlegt dient u op uw facturen dus geen BTW aan te rekenen èn moet u ook een wettelijke vermelding maken op uw factuur door er de tekst "Verlgede BTW van toepassing" duidelijk op te zetten!

Wanneer is verlegde BTW niet van toepassing?

Indien jouw klant of de werken, goederen of diensten niet aan één van bovenstaande voorwaarden voldoet bent u verplicht BTW aan te rekenen aan uw klant!

Verlegde BTW in Factsys, hoe werkt dat?

In Factsys is dat heel makkelijk. Per klant kan u instellen of deze klant in aanmerking komt voor het verleggen van de BTW of niet. U kan dat doen zowel voor nieuwe klanten alsook voor bestaande klanten kan u dat nog steeds gaan aanpassen!

Indien u aangegeven hebt dat voor één bepaalde klant de BTW verlegd mag worden, en u dus maw. geen BTW hoeft aan te rekenen op uw factuur dan zal u bij het aanmaken van een factuur ook geen enkele BTW vermelding zien. Van zodra u de factuur echter finaliseert zal er op de factuur staan: "Verlgede BTW van toepassing". Meer hoeft u niet te doen!

Stel dat u echter een klant heeft voor wie dit normaal niet van toepassing maar waarvoor dit nu uitzonderlijk eenmalig wel van toepassing is, dan kan u bij het aanmaken van de factuur de facturatiegegevens bijwerken. In dat scherm ziet u dan optie "Verlegde BTW van toepassing?" Voor het tijdelijk aan of uit zetten van verlegde BTW kan u dit steeds per factuur nog wijzigen!

Heeft u nog vragen of opmerken omtrent het verleggen van BTW op intracommunautaire verkopen of voor werken in onroerende staat? Of heeft u vragen over Factsys? Aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen via info@factsys.be.

Deel dit bericht