Je facturen laten betalen met QR code

12/07/2019 door Dirk Vranckaert

Naast het opmaken en versturen van je facturen naar je klanten is het betaald krijgen van een factuur minstens even belangrijk. Tot nu toe was er daartoe maar één enkele optie. Manueel een overschrijving opstarten, alle gegevens invoeren en de overschrijving uitvoeren. Vanaf vandaag kan het echter makkelijker: We voeren de EPC QR code toe!

Omdat een factuur betaald krijgen minstens even belangrijk is als ze op te maken en te versturen en omdat klanten niet altijd even makkelijk betalen willen wij bij Factsys jou hier ook mee helpen! Vanaf vandaag kunnen je klanten in slechts 30 seconden tijd jouw factuur betaald hebben zonder enige informatie zoals je rekeningnummer, mededeling of bedrag te moeten overnemen. Hoe dat kan? Heel simpel: met de EPC QR code!

Wat is de EPC QR-code?

De EPC QR-code is een nieuwe Europese standaard opgesteld door de European Payment Council. Deze standaard zal dus gevolgd worden in alle landen binnen de EU. In één klap is je factuur dus zelfs eenvoudig betaalbaar in het buitenland ook! Binnen in de QR-code zitten de gegevens zoals deze op de factuur ook staan. Dat betekent dus de informatie van de ontvanger (het rekeningnummer en de naam van jouw bedrijf), het bedrag dat verschuldigd is en eventueel de vrijë of Belgisch gestructureerde mededeling indien je die op je factuur zet. Om dit verwezenlijkt te krijgen werken wij hiervoor samen met Digiteal (het bedrijf achter www.scan2pay.info).

Maar hoe werkt deze QR-code?

Eigenlijk hoef je hier niet voor te doen. Standaard wanneer je klant wordt bij Factsys zullen we de EPC QR-code aanzetten. Ook voor alle bestaande klanten hebben we dit reeds geactiveerd! Dus op elke volgende factuur die je uitstuurt zal deze QR-code reeds staan!

Hiernaast zie je zo een voorbeeld van een QR-code. Naast de QR-code staat er ook een link naar de algemene website www.scan2pay.info waarop meer informatie te vinden is over het gebruik ervan. Vandaag zal de QR-code echter enkel werken voor je klanten die werken die mobiele app van Belfius of KBC. Dit omdat de andere banken tot op heden nog niet mee zijn met deze nieuwe Europese standaard!

De QR code werkt heel gelijkaardig aan een overschrijving of mobiele betaling met de Bancontact app. Concreet kan jouw klant in slecht 3 handelingen de factuur betaald hebben door:

  1. Zijn mobiele banking app te openen
  2. De QR te scannen
  3. De betaling in zijn bankin app te authoriseren

Wens je echter geen gebruik te maken van deze QR-code dan kan dat. We hebben dit voor iedereen aangezet maar iedereen kan dit op zijn bedrijfsprofiel ook steeds uitzetten! Je kan ons ook steeds contacteren en dan helpen we je hier graag bij verder! Wil je het wel gebruiken maar voor één enkele factuur uitzetten? Ook dat kan bij het aanmaken/aanpassen van de factuur op het tabblad 'betaalgegevens'!

Andere banken?

Momenteel werkt de QR-code enkel met Belfius en KBC. Het is echter niet onwaarschijnlijk dat er in de toekomst nog andere banken bij komen. Maar er is ook een alternatief! Indien je interesse hebt om compatibel te zijn met alle Belgische (en zelfs alle Europese) banken geef ons dan gerust een seintje!

Hoe dit jou helpt

Ook jij als ondernemer bent hiermee geholpen. Op deze manier maak je het voor je klanten heel makkelijk om je factuur betaald te hebben. Doordat zij eenvoudig je factuur kunnen betalen maak je hen blij maar krijg jij ook vlotter je facturen betaald en worden achterstallige facturen vermeden!

Heb je echter nog vragen of opmerking voor ons? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen!

Deel dit bericht